Slik hjelper
du piggsvinet
i hagen din

Tusen takk for at du har lyst til å gjøre hagen din litt villere. Det er vi SÅ glade for, og de ville artene også! Her får du gode tips til å hjelpe deg på vei.

KJÆRE HAGEEIER!

Piggsvinet er en av hagens mest nyttige og sjarmerende gjester. Det bidrar til å holde bestandene nede av blant annet snegler, biller og andre småkryp.

Dessverre har piggsvinbestanden i Norge gått ned de siste årene på grunn av ødeleggelser av leveområdene, trafikk, og mangel på trygge skjulesteder.

Heldigvis kan du enkelt gjøre hagen din mer piggsvinvennlig – og samtidig bidra til å bevare denne viktige arten.

Vår:
Mat og fri passasje

Når piggsvinene våkner fra dvalen, er de sultne og på leting etter mat og trygge vandreruter.

SLIK GJØR DU DET:

🌿 La piggsvinet vandre fritt – Unngå tette gjerder. Lag små åpninger på ca. 13x13 cm i bunnen av gjerdet slik at piggsvinet kan bevege seg mellom hager.

🐌 Naturlig mat er best – Piggsvin spiser insekter, snegler og meitemark. Selv om piggsvinet hører til gruppen insektetere, er de egentlig altetere. De spiser ikke kun insekter og andre virvelløse dyr, men også amfibier, slanger, fugleegg, åtsler, bær og frukt. Ved å la deler av hagen gro naturlig, gir du piggsvinet et godt næringsgrunnlag.

🥣 Tilby ekstra mat – Hvis våren er kald og matkildene begrensede, kan du hjelpe med litt kattemat (våtfôr eller tørrfôr uten fisk) og friskt vann. Aldri gi melk eller brød!

Sommer:
Trygghet i hverdagen

Sommeren er høysesong for piggsvin, og de beveger seg mye – særlig om natten.

SLIK GJØR DU DET:

💧 Sett ut vann – Spesielt i tørre perioder er vann viktig. En grunn skål med friskt vann kan være livreddende. Du kan gjerne tilby dem vannmelon – det elsker de!

🦔 Unngå farlige feller – Piggsvin kan sette seg fast i netting, trampoliner og åpne kjellervinduer. Sjekk jevnlig at ingen dyr har havnet i vanskeligheter.

🌸 La blomsterbedene gro – Planter som tiltrekker insekter gir piggsvinet nok mat. Unngå sprøytemidler!

🚗 Pass på piggsvin i trafikken – De beveger seg ofte langs veier om natten. Hvis du ser et piggsvin i veien, senk farten så det kommer seg over, eller hjelp det forsiktig over til den siden det var på vei mot.

Høst:
Forberedelse til dvale

Når temperaturen synker, forbereder piggsvinet seg til vinteren ved å bygge et hi og spise seg opp.

SLIK GJØR DU DET:

🍂 La løvhauger ligge – De er perfekte overvintringssteder. Unngå å fjerne alt løv og kvist fra hagen.

🏠 Bygg eller tilrettelegg et vinterhi – Hvis du har en vedstabel, komposthaug eller et gammelt skur, kan dette bli et fint overvintringssted.

🥄 Tilby mat utover høsten – Jo mer piggsvinet spiser, jo større sjanse har det for å overleve vinteren. Vær obs på at kattemat kan også tiltrekke grevling som kan finne på å spise piggsvin. Så hvis du har grevling i området, kan det hende at det er ikke hensiktsmessig med kattemat i hagen. Men grevling er også et koselig dyr å observere i hagen. De liker nedfallsfrukt og kan besøke hager ofte om høsten. I tillegg spiser grevlinger larvene av oldenborrer som spiser gressrøttene og kan ødelegge gressplenen. Da får du gratis gartnertjeneste om natta.

 📌 Hvis du finner et lite (under 500 gram) piggsvin sent på høsten, kan det trenge hjelp for å overleve vinteren. Kontakt en lokal viltklinikk eller dyrevernsorganisasjon for råd.

Vinter:
Mat og ly i den kalde årstiden

Om vinteren går piggsvinet i dvale, og det er avgjørende at det har et trygt sted å sove.

SLIK GJØR DU DET:

🏡 Lag et piggsvinhus – En enkel trekasse med en liten åpning kan bli et perfekt vinterhi. Plasser den på et rolig sted i hagen, gjerne under en busk, og fyll den med tørt løv.

🍂 La hagen være litt “rotete” – Piggsvin trives i naturlige omgivelser, så la løvhauger og kvister ligge. Disse brukes som skjulesteder.

 📌 Viktig! Ikke forstyrr et sovende piggsvin – det kan miste mye energi og dermed slite med å overleve resten av vinteren.

Gjør hagen din til et piggsvinparadis

Ved å skape en trygg hage med naturlige skjulesteder og nok mat, gir du piggsvinet en større sjanse til å overleve og trives.